Artikler

Hvor meget frugt skal du spise hver dag?

Hvis du gerne vil holde kroppen og sindet sundt og raskt, gør du dig selv en tjeneste ved hver eneste dag at spise lidt frugt, og i artiklen her zoomer vi ind på, hvor meget frugt du egentlig bør indtage på daglig basis.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser omkring 600 gram frugt og grønt hver eneste dag. Anbefalingen lyder ligeledes på, at halvdelen af denne mængde skal være grøntsager og meget gerne grove grøntsager såsom kål, rodfrugter og ærter.

Det er langt fra alle danskere, der imødekommer Fødevarestyrelsens anbefalinger omkring frugt- og grøntsagsindtag, hvilket er en skam, da både frugter og grøntsager indeholder en masse stoffer, som er afgørende for at holde krop og sind sundt og rask.

Hvordan bliver jeg bedre til at spise frugt og grøntsager?

Det er på ingen måde umuligt at nå op på 600 gram frugt og grøntsager hver eneste dag. Det handler på mange måder om rytme.

Vi har erfaret, at tilgængelighed spiller en stor rolle i forhold til indtaget af frugt og grøntsager, og den forbindelse kunne vi godt tænke os at stille dig spørgsmålet: Har I en frugtordning på arbejdet?

Vores erfaring er nemlig, at tilgængelighed af frisk frugt på arbejdspladsen ofte fører til, at man spiser et eller to stykker frugt i løbet af sin arbejdsdag som mellem måltid.

Hvis din arbejdsplads ikke byder på frisk frugt, kan du derfor overveje at stille et forslag til din chef om at abonnere på frugtkasser.

En fast kostplan

Derudover er en effektiv metode, hvorpå du vil kunne øge dit daglige indtag af frugt og grøntsager, at begynde at leve efter en kostplan med øje for vigtigheden af grøntsager og frugt.

Der findes et utal af diætister i Danmark, som vil kunne sammensætte en sådan kostplan for dig. Ønsker du ikke at bruge penge på en diætist, vil du uden tvivl også kunne finde en masse gratis kostplaner via internettet.

Udskift de søde sager med sunde alternativer

Hvis man gør sig lidt umage, kan man gøre både grøntsager og frugter så lækre, at disse fødevarer kan konkurrere med fredagssnolder.

Du kender sikkert allerede til gulerods- og agurkestænger. Med en lækker dip kan disse stænger sagtens afløse chips.

Og dette er altså blot et eksempel på frugter og grøntsager, der kan agere fredagsslik, hvis de tilberedes korrekt.

Gælder der de samme regler for børn?

Hvis du er forælder, vil du sikkert gerne sikre dig, at dine børn lever så fornuftigt og sundt som muligt, og derfor har du formentlig interesse i, hvorvidt Fødevarestyrelsens anbefalinger også gælder børn.

Og til det er svaret: Det kommer an på, hvor gamle dine børn er. Hvis de er mindst ti år gamle, gælder der præcis de samme anbefalinger som til voksne, mens anbefalingerne til 4-10-årige i stedet lyder på 300-500 gram frugt på daglig basis.

Med andre ord er det altså også rigtigt vigtigt, at dine børn dagligt får frugt og grøntsager.

Kommentarer lukket til Hvor meget frugt skal du spise hver dag?