Ømt, rødt og blødende tandkød: her er tegnene på paradentose
De fleste af os kender til konsekvenserne, hvis ikke vi får børstet vores tænder ordentligt og sørger for at komme til rutinetjek hos tandlægen minimum én gang om året. Huller, fyldninger og rodbehandlinger er alt sammen noget, mange af os er bekendte med i en eller anden udstrækning, og som vi ved kan give ubehag og gøre ondt – også på pengepungen.
Men det er ikke kun almindelige skader på vores tænder, vi skal være opmærksomme på. For munden er fuld af bakterier, og i nogle tilfælde kan de medføre betændelse, som i værste fald kan ende ud med, at man mister en eller flere af sine tænder.
Hvad er paradentose?
Når der går betændelse i tandkødet, og det ikke bliver opdaget eller behandlet i tide, er der risiko for, at man udvikler paradentose.
Paradentose er navnet på en betændelsestilstand, man anslår rammer 40 % af den danske befolkning. De første tegn på tilstanden er et ømt og rødligt tandkød, der har tendens til at bløde, når man børster tænder.
Generelt kan paradentose undgås ved at opretholde en god mundhygiejne, men i nogle tilfælde kan det udvikle sig til det værre.
Dette skyldes, at betændelsen over tid kan udvide tandkødslommerne og ødelægge det støttevæv, vi har omkring vores tænder. Når vævet går i stykker, bliver tænderne løse, ligesom betændelsen får mulighed for at bevæge sig mod og sætte sig i kæbeknoglen.
Hermed øges risikoen yderligere for, at man taber sine tænder, hvis ikke paradentosen bliver behandlet.
Hvordan behandler man paradentose?
På www.tandplejecentret.dk kan man læse om tandlægerens gode råd til mundhygiejne og blive klogere på, hvordan man selv kan forebygge paradentose. Generelt handler det om, at man sørger for at pleje sine tænder grundigt, så bakterier ikke får lov at sidde og gøre skade.
Står man alligevel i den situation, at en betændelsestilstand er ved at brede sig i tandkødet, så er det nødvendigt at lægge vejen forbi tandlægen hurtigst muligt. Her vil man som udgangspunkt få renset tandrødderne ved det betændte område, ligesom tandlægen vil sørge for at fjerne tandsten, plak og bakterier, så betændelsen ikke har noget ‘at leve af’.
I særligt svære tilfælde eller ved såkaldt aggressiv paradentose vil det være nødvendigt at gentage behandlingen regelmæssigt, indtil betændelsen er væk. Derudover kan det også være nødvendigt at supplere behandlingen med en antibiotikakur, således betændelsestilstanden også bekæmpes medicinsk.
Der er naturligvis altid en udgift forbundet med at gå til tandlæge. Men selvom det kan gøre ondt på kontoen, er det intet i forhold til de konsekvenser, det kan have – både for ens evne til at spise, men også i forhold til ens generelle livskvalitet, hvis man lader paradentose gå ubehandlet hen, og man mister sine tænder som følge.